Google Analytics heeft ontzettend veel potentieel maar hoe moet je het gebruiken.
Instellingen vind je hieronder.
#1: Interne zoekopdrachten meten
Interne zoekopdrachten (zoekopdrachten die dus plaatsvinden via het zoekformulier op je website) zijn een goudmijn voor wat betreft zoekwoordonderzoek en het leren begrijpen van wat bezoekers nu écht willen weten. Binnen Google Analytics kun je deze interne zoekopdrachten zeer eenvoudig meten. Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe je dit kunt instellen: Interne zoekopdrachten meten.
#2: Doelen instellen
Iedere website heeft één of meerdere doelen. Denk aan het inschrijven op een nieuwsbrief, x aantal bezochte pagina’s of het invullen van een contactformulier. Het is belangrijk dat je deze doelen meet. Je kunt dan namelijk later bijvoorbeeld zien welke verkeersbron voor de meeste conversies zorgt. Of welke juist niet. Aan de hand van deze gegevens kun je dan beslissen welke verkeersbron aandacht nodig heeft. Hoe je een doel kunt instellen laat ik in dit artikel zien: Instellen van doelen binnen Google Analytics.
#3: Webwinkels: E-commerce-code installeren!!
Wanneer je producten via je website verkoopt is het ontzettend belangrijk dat je gebruik maakt van de E-commerce mogelijkheid die Google Analytics biedt. Door het installeren van deze optie krijg je ontzettend veel interessante, en noodzakelijke, data! Denk aan:
- Aantal verkopen;
- Gemiddeld orderbedrag;
- Omzet per productgroep;
- Return On Investment op bijvoorbeeld Google AdWords
Het installeren van deze optie is helaas niet zo eenvoudig, en vergt enige technische kennis. Meer informatie over het installeren van deze code vind je op Websonic en de officiële Google help pagina.
4#: Google AdWords koppelen
Wanneer je gebruik maakt van Google AdWords is het zeer verstandig om deze account te koppelen met je Google Analytics account. Eén van de voordelen is dat je de kostgegevens van AdWords dan kunt terugvinden in je Analytics account. Noodzakelijk om je ROI te meten! Een extra voordeel is dat je de doelen die je hebt ingesteld binnen Google Analytics nu ook handig kunt importeren in Google AdWords, scheelt je een hoop werk.
Het koppelen van de accounts is zeer eenvoudig, en wordt hier uitgelegd.
5#: Ip-adres filter
Tenslotte is het belangrijk om je data zo zuiver mogelijk te houden. Waarschijnlijk ben je zelf, of collega’s of werknemers, een frequente bezoeker van je website. Deze pageviews worden dan meegenomen in de statistieken en kunnen de werkelijke gegevens vervuilen. Daarom is het verstandig om de ip-adressen van de computers binnen je bedrijf te filteren, zodat de bezoeken niet worden meegeteld.
Hoe je dit kunt instellen legt Google hier uit.
Conclusie
De bovenstaande basisinstellingen zijn wat mij betreft noodzakelijk. Zonder deze instellingen mis je 90% van de kracht en mogelijkheden van Google Analytics. Uiteraard zijn er nog veel meer instellingen die handig of in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Ik ben erg benieuwd welke extra instellingen (denk aan segmenten en filters) jullie nog hebben geïnstalleerd. Laat het me weten in de reacties hieronder!